×

Кошничка

Вашата кошничка е празна.
Стаклениот хотел

Стаклениот хотел

Емили Сент Џон Мандел


Издавач: Паблишер
Број на страни: 272
Година на издавање: 2021
Автор: Емили Сент Џон Мандел
ISBN: 9786082307428
Жанр: Белетристика
400 ден.

Стаклениот хотел е возбудлив роман сместен на крстопат меѓу две навидум неспоиви случки – пропаѓање на огромна пирамидална шема и мистериозно исчезнување на една жена од брод на море.

Винсент работи како шанкерка во отмениот хотел „Кајет“ на најсеверната точка на осторовот Ванкувер. Ноќта кога го запознава Џонатан Алкаитис, маскирана силуета начкртува порака на прозорецот во фоајето: Да се наголташ срчи. Високо над Менхетен, со години се одвива поголемо злосторство. Кога финансиската империја на Алкаитис ќе се распадне, ќе збрише неброени богатства и ќе уништи многу животи.

Во оваа восхитувачка приказна за преживувањето, Емили Сент Џон Мандел често го води читателот низ скриени предели: кампови за луѓе кои ги изгубиле своите домови, подземни клубови за електронска музика, прекуокеанска шпедиција, меѓу послугата во луксузните хотели и животот во федерален затвор. Исполнет со изненадувачка убавина, Стаклениот хотел е блескав портрет на лакомост и вина, љубов и заблуда, духови и неочекувани последици, и на бесконечните патишта по кои ја бараме смислата на нашите животи.

Емили Сент Џон Мандел

Емили Сент Џон Мандел

Емили Сент Џон Мандел е родена во 1979 година, во Канада, на островот Денман, на западниот брег од Британска Колумбија. Станица Единаесет е нејзиниот четврт и најуспешен роман. Објавен е во 2014 година и за него ги добива наградата Артур К. Кларк и Книжевната награда на Торонто. Другите нејзини романи се: Синоќа во Монтреал (2009), Пиштолот на пејачот (2009) и Квартетот Лола (2012).

Повеќе